" A.Ç.R. Psiko Teknik İle Birlikte Daha Güvenli Yollara "

Haberler

Ehliyet Sınavı Ne Zaman
01 / ARALIK / 2017

Ehliyet Sınavı Ne Zaman

Ehliyet sınavının bu yıl için sonuncusu düzenlenecek. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan sınav takvimine göre, 2017 yılının son ehliyet sınavı 23 Aralık Cumartesi günü yapılacak. Sınav sonuçları 4 Ocak 2018’de açıklanacak. Sınavlarda yeterli puanı alan adaylar, ehliyet almaya hak kazanacaklar.

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAVINDA KAÇ SORU SORULUR?

Ehliyet sınavında toplam 50 soru sorulur. Soruların derslere göre dağılımı;
- Trafik ve çevre dersi 23 soru
- İlk yardım dersi 12 soru
- Araç tekniği dersi 9 soru
- Trafik adabı dersi 6 soru

EHLİYET SINAVINDAN GEÇMEK İÇİN KAÇ PUAN GEREKİR?

Ehliyet sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınava giren adayların başarılı sayılabilmeleri için en az 70 puan alması gerekir. Sınavda her sorunun değeri 2 puandır. En az 35 soruyu doğru cevaplayan adaylar başarılı sayılırlar. Başarılı olanlar direksiyon sınavına girmeye hak kazanırlar. Sınavın sonuçları açıklandıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinden T.C. kimlik numarası ile sorgulanabilir. 

DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILIR?

Direksiyon sınavının süresi ortalama olarak 35 dakikadır. Bu sürenin ilk beş dakikasında adaya, aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Sorulan sorulara yeterli düzeyde cevap veremeyen adaylar başarısız sayılırlar. 
Sınavın sürüş kısmında adayın aynaları ayarlamasından aracı düzgün hareket ettirmesine kadar pek çok noktaya dikkat edilir. Direksiyon sınavında; adayın dönüş kurallarına uyması direksiyon hakimiyetini sağlaması artı puan kazandırır. Hız kurallarına uyulmaması, geri geri gidişlerin düzgün şekilde yapılamaması puan kaybına neden olur. Sürüş aşamasında sınav komisyonu tarafından adayın belirli bir hıza ulaştıktan sonra yavaşlaması, eğimli yolda aracı 

durdurup yeniden hareket ettirmesi istenir. Bunların da düzgün şekilde yapılması adayın puanını yükseltir. Adayın sınavı sona erdikten sonra 5 dakika ara verilir.
Direksiyon sınavında aday, güvenli sürüş gerçekleştiremezse uzman sürücü aracın kontrolüne geçer. Aracı sınav başlangıç yerine getirir. Sınavdan başarılı olarak geçilebilmesi için en az 70 puan gerekir. Sınavın sonuçları genel olarak aynı gün içerisinde adaylara açıklanır. 

STAJYER EHLİYET UYGULAMASI

Direksiyon sınavının başarıyla geçenler, stajyer ehliyet sahibi olurlar. Stajyer ehliyet için adaylara iki yıllık süre tanınır. Bu süre içerisinde 75 ceza puanına ulaşmayan adaylar başarılı sayılırlar. 75 ceza puanına ulaşan adayların ise ehliyetleri alınır. Ehliyeti alınan adaylar psikoteknik teste girerler. Test sonrasında ehliyet alınabilmesi için yeniden kursa kayıt olunarak sınava girilmesi gerekir.